Serbian Српски језик

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Bagremov med

Bagremov med je poreklom iz centralnih delova bagremovih šuma. Boja mu je svetlozelena. Ovaj med je specifičnog mirisa i ukusa. Vrlo sporo kristališe u vidu sitnih zrnaca i tada dobija mlečno belu boju.

Bagremov med - lekovite osobine

Bagremov med je zbog svog prijatnog blagog ukusa i smanjenog prisustva polena (koji nije poželjan zbog alergije), a izraženih lekovitih osobina, izuzetno koristan u ishrani mlađih osoba. Ovaj med, zbog svog specifičnog aromatičnog ukusa, poboljšava apetit i brzo vraća izgubljenu snagu. Reguliše lučenje kiseline u želucu, a poželjan je i kao preventiva kod bronhijalnih smetnji.

Bagremov med
Bagremov med

Bagremov med - preporučena upotreba

Bagremov med je najbolje koristiti svakog jutra, po jednu kafenu kašiku pre doručka (po potrebi i više), ili rastvoren u mlakoj vodi, mleku, čaju, a još bolje u jabukovom sirćetu.

Bagremov med - način čuvanja

Bagremov med se može čuvati na sobnoj temperaturi, bez uticaja direktne sunčeve svetlosti. Napomena: Med ima prirodno svojstvo da se kristališe. Takav med prelazi u tečno stanje tako što se tegla sa medom stavi u posudu sa vodom koja se zagreva do temperature ne veće od 50ºC da bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva.