Serbian Српски језик

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Suncokretov med

Suncokretov med je u svetu voisoko cenjena vrsta meda jer je visoko koncentrovan polenom ( cvetnim prahom ) i mineralima.

Njegova boja varira od žute do narandžaste. Prijatnog je ukusa. Suncokretov med retko kada ostaje u tečnom stanju duže od četrdesetak dana a treba podsetitit da je med bolje konzumirati ušećeren, jer se tada više zadržava u ustima.

Suncokretov med
Suncokretov med

Suncokretov med - osobine

Suncokretov med je prijatnog ukusa i mirisa. Specifična struktura suncokreta čine med prepoznatljivim. Suncokretov med sadrži enzime, minerale, organske kiseline, vitamine.

Suncokretov med - dejstvo

Suncokretov med blagotvorno deluje kod stomačno-crevnih, plućnih i bubrežnih oboljenja, a naročito bolesti srca i krvnih sudova. Deluje i na zarastanje rana, dermatitis, rinitis, sinusitis. Preporučuje se srčanim bolesnicima, starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija, kao i deci u razvoju.

Suncokretov med - primena
Kafena kašika pre doručka, ili rastvoren u mlakoj vodi, mleku, čaju, ili u jabukovom sirćetu.

Suncokretov med - čuvanje
Čuvanje: na sobnoj temperaturi, zaštićeno od svetlosti.


Napomena: Kristalizacija je prirodno svojstvo meda. Kistalisan med prelazi u tečan stavljanjem tegle sa medom u posudu sa vodom koja se zagreva do 50ºC da bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva